Translate

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ανακαίνιση Καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Κάτοψη Καταστήματος

Ανακαίνιση και Ενεργειακή Αναβάθμιση Καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Από την Αικατερίνη Πανοπούλου

Αρχιτέκτων Μηχανικό

Msc Environmental Engineering & Science




Οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός καταστήματος είναι πολλές και συχνά δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από το χαρτί του αρχιτέκτονα.

Η δημιουργία ενός χώρου που θα καλύπτει τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και θα λειτουργεί όχι απλά σύννομα, αλλά πρακτικά και ευχάριστα αποτελεί πρωτεύοντα στόχο στον ανασχεδιασμό ενός χώρου.

Πριν από κάθε άλλη κίνηση, ο Αρχιτέκτων Μηχανικός οφείλει να ελέγξει όλες τις παραμέτρους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Για παράδειγμα, το έτος κατασκευής του, την κατάσταση του κτιρίου σήμερα, τυχόν αυθαιρεσίες που υπάρχουν στην κατασκευή ή τη λειτουργία του κτλ. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να μας προφυλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις.



 
όψη καταστήματος

Η ανακαίνιση σε ένα χώρο που είναι κατασκευασμένος πριν από 1982, χρίσει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς οι μεταφορά μέρος της εσωτερικής τοιχοποιίας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη στατικότητα του κτιρίου. 

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στην ανακατασκευή-ανακαίνιση κτιρίων είναι οι εγκαταστάσεις ύδρευσης-αποχέτευσης και ηλεκτρισμού. Ενώ μπορεί να φαίνεται αρχικά ως κάτι απλό, η αμέλια και παράβλεψη αποτύπωσης και επανασχεδιασμού αυτών των εγκαταστάσεων θα μας φέρουν αντιμέτωπους με "μεγάλους μπελάδες".

    Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε κατάστημα αποτελεί μία μικρή ή μεγάλη έκθεση αντικειμένων με στόχο την προώθησή τους. Για τη δημιουργία λοιπών ενός ευχάριστου και λειτουργικού περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνεται μελέτη φωτισμού, έτσι ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη θέση των φωτιστικών σημείων, αλλά και η ισχύ τους. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ηλεκτρικές καταναλώσεις ενός καταστήματος για το φωτισμό του, αποτελούν το 70% της συνολικής τους κατανάλωσης και τη λύση δε δίνουν οι λάμπες οικονομίας, αλλά ο σωστός σχεδιασμός, η εφαρμογή μελέτης φωτισμού και η εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού.

    Στα πλαίσια, λοιπόν, μίας ανακατασκευής, στις μέρες μας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον οικονομικό παράγοντα όσον αφορά τις ενεργειακές καταναλώσεις. Ο προϋπολογισμός μίας ανακαίνισης μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά επίπεδα και να προσεγγίσει κάθε τύπου ανάγκη. Η κατάλληλη επιλογή των υλικών και ο σωστός προγραμματισμός των εργασιών μπορούν να μας γλυτώσουν από πολλά περιττά έξοδα. Μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού  και της ενσωμάτωσης συστημάτων αυτοματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μπορούμε να μειώσουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις του καταστήματός μας και να γλιτώσουμε χρήματα.
      
      Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο www.eco-ktirio.gr ή να έρθετε σε επαφή με κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου