Translate

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πώς να μετατρέψετε μία κατοικία σε βιοκλιματική



 

 


Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για να δημιουργήσουμε μία βιοκλιματική κατοικία, θα πρέπει να βάλουμε τις βάσεις τις από το στάδιο του σχεδιασμού. Για το βιοκλιματικό σχεδιασμό θα αναφερθούμε σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα, μιας και αυτό αποτελεί μία άλλη μεγάλη ενότητα το «Βιοκλιματικό Σχεδιασμό».

Ποιες παρεμβάσεις όμως μπορούμε να κάνουμε για να μετατρέψουμε μία υπάρχουσα κατοικία σε βιοκλιματική;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μετατρέψουμε την κατοικία μας σε βιοκλιματική, είναι να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία υστερεί ενεργειακά και να τα βελτιώσουμε. Αυτό κάνει ένας Ενεργειακός Επιθεωρητής κατά την Ενεργειακή Μελέτη και σε μικρότερο βαθμό κατά την έκδοση ενός Ενεργειακού Πιστοποιητικού.  Σύμφωνα όμως με τη διεθνείς βιβλιογραφία και βάσει στατιστικών στοιχείων πάνω στην Ενεργειακή Συμπεριφορά των κατοίκων, μπορούμε να προτείνουμε κάποια απλά βήματα, με την εφαρμογή των οποίων πετυχαίνουμε Ενεργειακή Αναβάθμιση της κατοικίας μας, αλλά και Εξοικονόμηση Χρημάτων.

Βήμα 1ο


Κρύο-Ζεστό

Το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας σε μία κατοικία καταναλώνεται για τη θέρμανση και την ψύξη της κατοικίας. Μπορούμε λοιπόν, να εξοικονομήσουμε ενέργεια ρυθμίζοντας την έναρξη του καλοριφέρ στους 23ο C το χειμώνα και στους  26ο C το κλιματιστικό μας για τους καλοκαιρινούς μήνες. Βέβαια το κάθε σπίτι αποτελεί μία ξεχωριστεί περίπτωση και βάση της γεωγραφικής του θέσης, του προσανατολισμού του και των όμορων κτιρίων του έχει διαφορετικές θερμικές και ψυκτικές ανάγκες. Ωστόσο η ρύθμιση της θερμοκρασίας αποτελεί ένα γενικό κανόνα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης δε θα πρέπει να σκεπάζουμε τα θερμαντικά σώματα με βαριά έπιπλα ή ρούχα, γιατί τότε η θερμότητα απορροφάτε από τα αντικείμενα και δεν διαχέεται στο χώρο.

Βήμα 2ο

Ο Θερμοσίφωνας

Το αμέσως επόμενο πιο ενεργοβόρο σύστημα σε μία κατοικία είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Για όσους δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμη τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν αντίστοιχο ηλιακό, τα νέα για την εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι πολύ καλά. Παρόλα αυτά αν δεν έχετε τη δυνατότητα να προβείτε σε αντικατάσταση, μπορείτε απλά να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στο πλυντήριο σας, να μην αφήνεται τη βρύση ανοιχτεί καταναλώνοντας περίσσιες ποσότητας ζεστού νερού, αλλά κυρίως να μην ξεχνάτε το θερμοσίφωνα σας αναμμένο.

Βήμα 3ο 

Σκεπάστε τις κατσαρόλες

Η κουζίνα είναι κι αυτή μία από τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια. Σκεπάστε τις κατσαρόλες καθώς μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε σκεύη με ενισχυμένη βάση που απορροφούν τη θερμοκρασία και τη μεταδίδουν εντός του σκεύους και κλίνετε το μάτι 5’ λεπτά πριν από την ώρα μαγειρέματος. Η Θερμότητα που έχει διοχετευτεί από τις αντιστάσεις αρκεί ώστε να κάνει το φαγητό μας να βράσει για ακόμη 5’ από τη στιγμή που θα το κλίσουμε. Αυτά το τρικ μπορεί να φαίνονται σε κάποιους αυτονόητα ή σε άλλους μηδαμινά, όμως αν γίνουν συνήθεια, μπορούν να μας εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Βήμα 4ο

Αλλάξτε τους  τα φώτα

Ο φωτισμός αποτελεί κι αυτός με τη σειρά του το 20-30% των ενεργειακών καταναλώσεων μίας κατοικίας. Για να μειώσετε τη σπατάλη ενέργειας μην επιστρέψετε στα κεριά. Απλά αντικαταστήστε τις λάμπες σας με λάμπες οικονομία ή με λάμπες με χαμηλότερα watt. Σε ένα σπίτι στο οποίο δεν έχουμε κάποιο χώρο εργαστηρίου δεν έχουμε ανάγκη για έντονο φωτισμό. Μπορούμε λοιπόν να καλύψουμε τις περιστασιακές μας ανάγκες σε διάβασμά, κέντημα, μαγείρεμα ή μαστορέματα με σημειακά φωτιστικά. Μία πολύ καλή λύση στην εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό, είναι η εγκατάσταση διαφόρων τύπων αυτοματισμών οι οποίοι ελέγχουν την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του φωτισμού ή την έντασή του. Επειδή όμως μπορεί να αποτελούν ακριβή λύση για ένα νοικοκυριό, δοκιμάστε απλά να ξεβιδώσετε κάποιες από τις  16 λάμπες του κατά τα άλλα πολύ όμορφου πολύφωτου στο σαλόνι σας.

Βήμα 5ο

Όσα παίρνει ο Άνεμος

Ο φυσικός αερισμός σε μία κατοικία είναι ιδιαίτερα σημαντικός, για την ανανέωση της ατμόσφαιρας εντός της κατοικίας και τη διατήρηση συνθηκών άνεσης μέσα σε αυτήν. Ο χρονικός προγραμματισμός όμως του αερισμού μπορεί να μας γλυτώσει από σπατάλη ενέργειας. Έτσι κατά τους χειμερινούς μήνες να προτιμάται να αερίζεται την κατοικίας σας τις μεσημεριανές ώρες, ενώ το καλοκαίρι οι ευνοϊκότερη ώρα για διαμπερές αερισμό είναι αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί.

Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη κι αν σχεδιάσουμε το πιο άρτια βιοκλιματικό σπίτι, η συμπεριφορά των χρηστών είναι αυτή που θα δημιουργήσει ή θα αποτρέψει την ενεργειακή σπατάλη.

Καλή επιτυχία!

Για περισσότερες Πληροφορίες Απευθυνθείτε σε Εξειδηκευμένο Μηχανικό ή επικοινωνίστε στο info@eco-ktirio.gr

Κατερίνα Πανοπούλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Msc Environmental Engineering & Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου